Montsant


Pots descarregar el DOSSIER aquí!

Plànol de la zona


Esquema del recorregut

 Tenda tipus canadenca


Dibuixos d'algunes fulles que podrem trobar


RECORREGUT DES DE SANT ANTONI FINS A SANT BARTOMEU

Al nord del Priorat, el congost de Fraguerau separa les serres de Llena i de Montsant. Aquesta excursió per l'anomenada "vall del Silenci", un dels indrets més bells i originals de la Catalunya meridional, és una agradable passejada entre plàcides aigües i imponents masses rocoses amb terme a la solitària ermita romànica de Sant Bartomeu.
 
Accés: via Reus per la N-420 i després a la dreta per la C-242 direcció Alforja, Cornudella i Ulldemolins. En aquest poble es pren el camí de les Ermites fins a la de Sant Antoni, on s'aparca el vehicle.
Horari (anada i tornada): 2:30 h.
Dificultat: Baixa. Camins evidents.
Època ideal: tot l'any llevat de l'estiu.
Aigua: ermita de Sant Antoni i font de la Gleva.
Telèfons d'interès: oficina comarcal de turisme (977 83 10 23), Aj. d'Ulldemolins (977 56 15 83).
 
Descripció de l’itinerari: Des de l'ermita de Sant Antoni es pren a l'oest la pista del GR 65-5-1 fins a la font de la Gleva. D'aquí porta al mirador de les Cadolles Fondes, interessants gorgues del riu Montsant. A l'esquerra ens endinsem al congost de Fraguerau i deixem a l'esquerra una gran balma, en terres ja habitades durant el Paleolític. Tot el congost és envoltat de grans masses rocoses amb noms tan expressius com el Cap de Mort, els Tres Jurats, la Cadira, la Lleona, el Bisbe o el Formatge. El riu Montsant s'obre un complicat camí pel congost fins a Margalef i al seu voltant s'hi vertebra una important riquesa biològica. Tot seguit arribem a una cruïlla senyalitzada. Cal agafar el ramal de l'esquerra (direcció Margalef i st. Bartomeu) i a uns 10 min baixar a la dreta per un corriol amb una balma "apuntalada" amb un tronc. Entrem en una ombrívola pineda i arribem a una passarel·la penjant sobre el riu. A l'altre costat prenem direcció N, deixem el riu i remuntem el llit del barranc de Sant Bartomeu entre vegetació. Retrobem senyals del GR i en 10 min assolim l'esglesiola de Sant Bartomeu, fundada el s. XII per fra Guerau Miquel, un dels ermitans més llegendaris del Montsant. Al costat de l'ermita hi ha una fosca balma d'on regalima una font natural, els cossis de Sant Bartomeu. Es retorna pel mateix itinerari fins a l'ermita de Sant Antoni.