Artijoc

ARTIJOC: JOGUINES IMPOSSIBLES
Què us sembla que és aquest objecte?
Una trompeta o una pistola? O una arma sonora? O una al·legoria a la guerra? O una invitació a canviar el so de les armes per un altre tipus de música? O una joguina més? O... una obra d'art?
Aquestes són sols algunes imatges de l'extensa col·lecció de joguines impossibles del mallorquí Miquel Àngel Juan que us invito a mirar.
Activitat (es pot fer en parella però cal presentar-ne dues):
 1. Mireu-vos amb atenció cadascuna de les creacions de Miquel Àngel i agafeu idees per a les vostres
 2. Heu de cercar joguines -trencades o no- i transformar-les en altres joguines o objectes que cridin l'atenció i que facin referència a una frase feta en català.
 3. A cada joguina creada heu de posar-li el nom d'una frase feta o d'un modisme català, i una breu explicació del què heu volgut representar.
L'objectiu final serà fer la nostra pròpia exposició, per tant, valorarem: 
 • la creativitat i l'enginy
 • el disseny i la bona presència de cada joguina
 • la possibilitat que tinguin moviment
 • la possibilitat que tinguin música
 • l'explicació que vosaltres doneu a la nova joguina

CONSIDERACIONS:
 1. Aquest treball comptarà un 20% de la nota del 2n trimestre. S'ha de presentar en un document word, seguint les pautes de qualsevol treball que demanem al centre.
 2. Data de presentació: dilluns 16 de gener.
 3. Les joguines/obres d'art que feu no han de ser excessivament grans, és aconsellable que no tinguin més de 15 cm. En cap cas seran més grans que no puguin cabre en una caixa de sabates convencional.
 4. Us poden ajudar a trobar bones idees les adreces del fotògraf Chema Madoz, i els magnífics poemes visuals de Joan Brossa
Us proposo un llistat de frases fetes i modismes populars de la llengua catalana que podeu emprar, però en podeu pensar d'altres:
Bufar i fer ampolles, jugar per les bandes, donar peixet, donar joc, joc net, joc brut, joc de paraules, jocs de mans, jugar amb foc, jugar amb dos puntes, jugar pels extrems, fora de joc, jugar per jugar, joc de llums, jugar amb avantatge, jugar una mala passada, fer mans i mànigues, tants caps tants barrets, les cames li fan figa, cames ajudeu-me, tenir el peu al coll, jugant jugant els rucs es mosseguen, estar tocat del bolet, m’ha trencat la guitarra, la mare dels ous!, caure la cara de vergonya!, costar un ull de la cara!, anar amb peus de plom, ser un gallina, nadar i guardar la roba, no té ni cap ni peus, posar-se la pell de gallina, estar de mala llet, parar l’orella, ser un panxa contenta, està tocat de l’ala, tocar el dos, fer figa, carregar-se el mort, tenir la cara com un mapa, estirar les cames, tenir un os a l’esquena, tenir el cap ple de pardals, tenir el cap com un timbal, carregar-se les cames al coll, mirar de cap a peus, ser el braç dret d’algú, no tenir un pèl de tonto, néixer amb la flor al cul, girar l’esquena, lligar els gossos amb llonganisses, plantar cara, anar de vint-i-un botó...
Aquí teniu un parell d'exemples que us poden ajudar a acabar de pensar la joguina que heu de fer.
CAURE-LI EL MÓN A SOBRE
Aquesta frase feta es diu quan una persona està molt atrafegada, va de bòlit, té molta feina i no sap com treure-se-la de sobre, no veu la sortida als seus maldecaps, no té esma de res i no sap com sortir-se’n.

Materials: una nina articulada i una petita esfera terrestre.
Què he volgut representar? A vegades tenim la sensació que tot va en contra nostra i que no ens en podrem sortir dels dubtes o dels problemes. De tota manera cal ser sempre optimista i no deixar-se vèncer, els nostres maldecaps poden superar-se posant-hi voluntat, esforç, constància i imaginació.
ENGANXAR-SE ELS DITS
Es diu quan una persona s’equivoca. Generalment fa referència a algú que ha perdut diners o altres bens després d’apostar per alguna cosa o fer una transacció que no ha tingut guanys.
Materials: una ratera per caçar ocells i uns braços de Mr. Potato
Què he volgut representar? L’afany de lucre i les ganes d’enriquir-se sense mesura són un vici que sembla ser enganxa!
Ara us toca a vosaltres!!!
A partir d'aquí us presento les obres d'art que els alumnes de 2n han fet jugant amb les paraules la llengua. Veureu com la imaginació corre i no cal estar tocat del bolet per fer creacions meravelloses.
Aquest projecte es va proposar a finals de trimestre passat i vam donar a l'alumnat un seguit de pistes i de blocs informatius on poder-se inspirar. En particular la idea neix de veure el treball artístic de Miquel Àngel Juan, L'extrany museu Llonovoy. A banda, però, proposàvem passejar per blocs on es dóna informació d'artistes com ara Joan Brossa o del fotògraf Chema Madoz
Totes les creacions que veureu a continuació es van presentar i explicar en grups i s'han exposat a la biblioteca de l'institut.
Cada joc va anar acompanyat d'una fitxa explicativa amb el nom de l'expressió o frase feta que s'havia volgut representar. Tanmateix, abans que el seu creador digues el nom, es va demanar als companys si algú sabia a quina expressió feia referència l'obra d'art!
Us proposem que quan mireu les properes obres eviteu mirar el títol i primer visualitzeu la joguina transformada a veure si sou capaços d'endevinar la frase feta!-.


AMB FOC NO S'HI JUGA


Hem agafat un playmobil i accessoris. Vam buscar accessoris de quan érem petits i en vam trobar uns que simulaven foc.
Aquesta frase es diu per avisar a algú que prendrà mal o que no ha de fer alguna cosa.

Material: 
 • Playmobil.
 • Accessoris de Playmobils.
Adrià Gómez Romagosa
Arnau Daura Pujol
ANAR AMB PEUS DE PLOM
Significat de la frase: Parar compte al fer alguna cosa.
Material:
- Un ninot de fusta
- Plom
Què hem volgut representar? De vegades diem ‘’camina amb peus de plom’’ volem dir que hem de caminar amb compte i anar amb precaució i atents.
Procediment: A un ninot li hem enganxat un objecte que serveix per penjar fotos amb una superfície de plom, i hem volgut representar la frase d’anar amb peus de plom enganxant un ninot damunt.
Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví

ANAR-SE'N AMB LA CUA ENTRE LES CAMES

El significat d'aquesta frase és anar-se'n avergonyit o moix. Ens en anem amb la cua entre les cames quan fugim després d'haver rebut un disgust o ens hagin renyat.
Materials: Un ninot de plàstic i la cua d'un esquirol de peluix.
Què he volgut representar? La joguina representa com ens sentim en algunes ocasions, quan després de rebre una bronca o algun disgust, marxem del lloc mig enfadats i mig avergonyits.
Mario Rosich Sangrà
ANAR DE VINT-I-UN BOTÓ
Anar de vint-i-un botons significa anar molt mudat.
Materials: He fet la joguina amb una capseta, un ninot, pintura, 21 botons i pegament.
Com ho he fet?
He agafat la capseta i l’he pintat. A la part de baix he enganxat els peus i a la parta de dalt el cap. A la capsa de cartró he enganxat 21 botons.
Marina Orta
ANAR DE VINT-I-UN BOTÓ
Significat de la frase: Anar molt mudat o elegant.
Origen de la frase feta: Aquesta dita té origen en un antic uniforme militar del començament del segle passat, d'aire napoleònic, en el qual hi havia un gros pitral semblant al que avui encara porten els municipals en el vestit de gran gala, on hi havia tres rengles de grossos botons daurats formats per set botons cada rengle, o sigui un total de vint-i-un. Aquest llampant uniforme era el de màxim lluïment militar de l'època i la seva visió enlluernava la gent fins al punt d'haver quedat retratat en un proverbi.
Material:
- Ós de peluix
- 21 botons
- Cinta adhesiva
Què hem volgut representar?
Aquest ós de peluix fa referència a quan una persona va molt mudada (per això porta el llaç) i es diu que va de vint-i-un botó.
Procediment:
A un ós de peluix li hem enganxat 21 botons diferents. Té una utilitat, els botons de recanvi els enganxem i és una manera original de guardar-los.
Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví
ANAR SOBRE RODES
El significat d’aquesta frase és que tot t’està anant molt bé, per exemple: aquest treball m’està anant sobre rodes, espero treure bona nota.
Natan Segura
BUFAR I FER AMPOLLES

Aquesta frase feta es diu quan es tracta d’una cosa que és molt fàcil de fer, que es fa sense dificultat.He  fet  un jugador de futbol que està bufant amb una canyeta i surten ampolles. Simbolitza que per a ell jugar a futbol és una cosa molt senzilla,  és com bufar i fer ampolles.
Materials:
 • Fullola 8X8 cm
 • Playmobil
 • Una canyeta de suc retallada a mida
 •  Un pot petit

Albert Català Masot
CANTAR LES QUARANTA
Vaig agafar la frase feta de cantar les quaranta i la vaig fer en sentit literal. Cantar les quaranta vol dir dir-li les coses clares i a la cara a algú.
Material: Amb sentit literal vol dir cantar el nombre quaranta i per això vaig fer un micròfon, amb paper i cotó, i un cançoner, amb paper i unes grapes, i els hi vaig enganxar a les mans de una nina.
Alba Muniesa Carmona         
CAURE LA CARA DE VERGONYA
Hem agafat un “playmobil” i li hem tallat amb un trencanous el cap, amb una cartolina verda, he posat “pegament” i hem enganxat el cap i els peus de la joguina. I li hem posat un paperet amb el nom.

Material:
 • Playmobil
 • Pegament
 • Cartolina Verda
 • Trencanous
 • Tisores
Adrià Gómez Romagosa
Arnau Daura Pujol


CREMAR-SE LES CELLESSignificat de la frase: Treballar molt. Forçar molt una cosa.

Material:
- El cap d’un porc d’una titella
- Una cartolina
- Unes flames de paper representant foc
Què hem volgut representar?
Es diu cremar-se les celles quan diem que ens esforcem molt, o treballem molt. Es sol dir de la vista (estudiar moltes hores, etc...). Forçar molt alguna cosa.

Procediment:
Hem agafat el cap d’una titella d’un porc de plàstic i l’hem enganxat a una cartolina, per fer una superfície. Dos flames de paper que representen foc, les hem enganxat a les celles per representar la frase.
Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví


DEIXAR PLANTATSignificat: Vol dir quan quedes amb algú i no es presenta al lloc
Material:
· Playmobil
· Pot
· Terra

Jordi Pujol Lacruz
DORMIR COM UN TRONC
Què he volgut representar? He volgut representar com algú o alguna cosa dorm profundament. Així que, he ficat un tronc fent veure que dormia damunt un llit.

Material:
- Un llitet
- Una branca dobla
Marina Sabaté Vallés
ESTAR ENTRE L'ESPASA I LA PARET
Es diu quan et trobes en una situació de la qual és difícil sortir-se’n (un embolic o un problema). -Exemple: Si em feu dir que contesti ara mateix, estic entre l’espasa i la pare; així són coses que s’han de respondre amb temps.
Material:
-Cartró
-Un peluix
-Una espasa
-Retoladors o colors
-Pegament
He volgut representar... A vegades tenim la sensació que tota la culpa i tot el dolent, ens ho emportem nosaltres. Així que és molt difícil saber en quin moment et trobaràs en aquesta situació. Cal ser molt optimista i no deixar-se passar per aquests moments en el qual et penses que el món s’acaba i que la teva vida passa per un mal entès. Una maliciosa espasa que et pot fer molt de mal.
Janet Montaña Rocamora
ESTAR FET UN ANIMAL
Vaig fer la meua escultura amb un cavall de color marró. He agafat també uns dinosauris, els vaig tallar per parts i vaig fer les orelles del cavall amb les ales del dinosaure. També vaig agafar un tros d'un arbre de Nadal i l vaig ficar devant al cap com un unicorn. I finalment amb unes fulles de palmera de joguina els vaig ficar a l'esquena.
Aaron Monté Pérez
ESTAR TOCAT DE L'ALA

Significat de la frase: Estar boig. Sense enteniment.

Material:
- Un gosset de peluix
- Unes ales de plàstic
Què hem volgut representar?
A una persona li diem que està tocada de l’ala quan volem referir-nos a que no és molt normal, que està una mica boig.
Procediment:
Hem agafat un gos de peluix per donar-li més sentit a la frase, i representar que sigui menys normal, més boig. Li hem enganxat unes ales de plàstic.

Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví
EXPLICAR AMB PELS I SENYALS
Explicar amb pels i senyals significa explicar una cosa molt detalladament.
Material: He fet la joguina amb pals de gelat, un playmobil, un tros de cartró, pintura, paper, retoladors, un petit raspall bell de les sabates, nines amb molt cabell (si es possible de colors), tisores i pegament.
Com ho he fet?
He agafat el tros de cartró i l’he pintat. He agafat el petit raspall de les sabates, li he tallat el mànec i excepte els pels del raspall l’he pintat del mateix color del cartró i l’he enganxat.
Per a fer les senyals: He trencat un pal de gelat en dues parts ni les he enganxat a un costat d’un altre pal de gelat, un tros damunt i l’altre just al davall. He agafat un tros de paper, l’he tallat en forma de triangle i he pintat els costats de color vermell. Després he enganxat el triangle a un pal de gelat. He enganxat les senyals al raspall de les sabates. He agafat les nines, les he tallat el cabell i l’he enganxat al cartró pintat. Finalment he enganxat el playmobil amb els braços com si estes parlant.
Marina Orta
FICAR ELS PEUS A LA GALLEDA

Aquesta frase feta es diu quan algú diu o fa alguna cosa completament fora de propòsit.

Materials: Un Playmobil i una galleda de joguina.
Què he volgut representar? La sensació de dir alguna cosa quan no toca.
Bernat Viñado Sampé    
LA MÚSICA ÉS EL MOTOR DE LA VIDA
Què he volgut representar? La frase feta que he volgut representar amb aquesta joguina que he fet és que la música és el motor de la vida. He agafat un piano que abans era un joier i li he incorporat unes rodes, un volant, unes piles i un clic. El piano representa la carrosseria i motor del cotxe. Les rodes ajuden a incorporar el moviment i a que adopti la fisonomia d’un cotxe i el clic és cada una de les persones que s’ajuden de la música per tirar endavant. Perquè a la vida, si no hi hagués música tot seria més trist i inanimat, quasi bé sense vida, cosa que per a ningú seria favorable. La música també pots fer-te-la a mida, una de les millors coses que té. Hi ha molts estils de música, amb diferents ritmes i entonacions. Cada un s’adapta més o menys a la personalitat de cadascú. Tothom té, a més, una cançó preferida, bé perquè ajuda a recordar bons moments quan necessites una mica d’ànim o bé perquè t’ho passes molt bé cantant-la i simplement t’agrada. La música és una gran eina que serveix per expressar sentiments però també ajuda anímicament a superar situacions difícils en moltes ocasions. Per això, he escollit la música com a element principal de la meva joguina.
Marc López Lazcano
LLIGAR CAPS

Significat de la frase feta: Establir les relacions existents entre diferents coses que semblen inconnexes; posar-se d'acord.

Material:
- Ninos de ‘’play mobil’’
- Una cinta blava per lligar els caps

Què hem volgut representar?
De vegades les persones parlen sense posar-se d’acord i discutint. Però lligar caps, vol dir arribar a un acord.

Procediment:
Hem agafat tres ninos de ‘’play mobil’’ i els hem lligat amb una cinta, per representar aquesta frase.

Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví

LLIGAR GOSSOS AMB LLONGANISSESSignificat de la frase: Significa que algú gaudeix d’una gran abundància i benestar, en sentit de molta riquesa.
Origen de la frase feta: A la fàbrica d’embotits que el senyor Constantino Rico tenia al segle XIX, a Salamanca. Un dia a una obrera se li va acudir lligar un gos amb una tirallonga de llonganisses, l’animal es va escapar, algú ho va veure i ho va escampat. La gent es va pensar que el senyor Rico era tan ric que fins i tot lligava els gossos amb llonganisses.
Material:
- Un gos petit de la Barbie
- Un collar pel gos (per decorar)
- Una llonganissa de plàstic dels jocs de cuinetes
- Una corda prima
Què hem volgut representar?
De vegades, quan es diu que una persona lliga gossos amb llonganisses es vol dir que té molta riquesa i poques preocupacions.
Procediment:
Hem agafat un gosset de joguina i li hem enganxat una llonganissa de plàstic de les cuinetes amb una corda.

Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví
MÁS VALE PÁJARO EN MANO QUE CIENTO VOLANDO

Aquesta frase feta és en castellà, però em va agradar fer aquest objecte perquè enganxat quedava molt estètic.
Material:
 • un ocell
 • un soldat de plàstic amb una pistola
Significat:
Aquesta frase feta significa que més val una persona amb tu que cent lluny. Que més val que comptis amb aquelles persones que estan prop teu que aquelles que estan lluny.
Hanan Ghaddari

MUTS I A LA GÀBIA

Significat: Imposició de callar i no dir res.

Procediment: He agafat dos quadrats iguals de fusta i els hi he fet uns forats per poder passar els escuradents imitant els barrots d’una gàbia. Un cop enganxats hi he tret tres escuradents. Amb dos barres petites fetes a mida, he fet tres forats per fer la porta. Finalment he posat dos playmobils amb la boca tapada amb cinta aïllant.
Pere Peña
NÉIXER AMB LA FLOR AL CUL
Significat: Significa que d’una cosa que et pot sortir malament en surt una de molt bona. L’exemple podria ser de que vas en un hotel,  esta tot ple, i et donen una habitació de luxe.
Material: Un ninot de peluix, una flor i un clip
Lluc Hernández Aguilà
NO TENIR NI CAP NI PEUS


Procediment: He agafat una nina que tenia desada per casa i li he tret els peus i el cap per fer el sentit divertit de la frase.

Sentit: Jo em suposo que aquesta frase significa que una persona, cosa o situació no te sentit algun. Que per molt que li busquis el raonament, no el trobaràs.
Andrea Barceló Palliso

NO TENIR NI CAP NI PEUS
Significat: Que no te substància.
Procediment: He agafat una nina, li he tallat el cap i els dos peus amb una serra.
Quim Coronado Ricard
NO TENIR NI CAP NI PEUS

Significat de la frase feta: No tenir sentit. Ser una cosa absurda.

Material:
- Una nina
- Senyal de negació (l'absència dels peus i del cap)
Què hem volgut representar?
Quan diem que una cosa no té ni cap ni peus, volem dir que és una cosa sense sentit, un disbarat.
Procediment:
Hem agafat una nina i li hem tret el cap i els peus i hem enganxat una senyal de negació per remarcar el sentit de la frase.
Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví
NO TENIR NI CAP NI PEUS

Significat: Alguna cosa sense sentit.
Material: Un nino, cinta aïllant, el tap d’una botelleta d’aigua i un cúter.
Què he volgut representar? He volgut representar un cos sense cap ni peus com el que diu la frase feta i he vist que, com els seu significat, diu no té sentit.
Utilitat: De guardiola
Roger Alba Moreno

OFEGAR-SE EN UN GOT D'AIGUA

Materials: un pot de vidre, aigua, una nina i les lletres RIP.

Què he volgut representar? Que hi ha persones que davant d’una dificultat quotidiana no saben afrontar-la, es bloquegen i els costa resoldre-la.

Maria Viñes Castan
OFEGAR-SE EN UN GOT D'AIGUA


Significat: Aquesta frase es diu quan una persona no sap superar petites dificultats que es presenten en la vida.

Material: Un joguina articulada i un got ple d’aigua.
Que he volgut representar? Hi ha gent que amb un petit problema en fa un gra massa, i el millor que es pot fer és solucionar el problema i així sortim guanyant tots.
Armand Bertran

OFEGAR-SE EN UN GOT D'AIGUA


Material: Un nino petitet i un got.

Què he volgut representar? Ofegar-se en un got d’aigua significa enfonsar-se per qualsevol tonteria, per qualsevol cosa. Per això he utilitzat un nino ofegant-se en un got.

Montserrat Ferrús Salvadó
OFEGAR-SE EN UN GOT D'AIGUA


Significa: no saber superar petites coses, dificultats que es presenten en la vida.
Exemple: Havia de fer un senzill problema i va ofegar-se en un got d’aigua.

Procediment: He buscat un got bent alt i un playmobil. Al ninot li he pegat una bandera on hi posa les sigles S.O.S. He enganxat el playmobil al fons del got i l’he omplert d’aigua.
Pere Peña
PIXAR FORA DE TEST

Aquesta frase es diu quan una persona parla sense raó, diu un disbarat o vol fugir de la qüestió, diu una cosa que en aquell moment no s’ha de dir, que no va amb la conversa.
Materials:
 • Fullola de 8 X8 cm
 • Un pixaner del pessebre
 • Un test dels playmobils
 • Film de plàstic trasparent
Albert Català Masot

PLANTAR CARA


Significat de la frase: El significat d’aquesta frase feta és desafiar a algú. Exemples: Els colons americans van plantar cara als indis.
Material: Cartró, pegament, cares del “Quién es quién?”, Play-mòbils, paper de regal verd.
Sentit: Quan els colons americans van envair Amèrica, els hi van plantar cara als natius americans (els indis), i jo he volgut representar aquesta escena.
Procediment:
Primer de tot, vaig cercar material per fer la joguina i vaig trobar:
a) Play mòbils
b) Cares del “Quién és quién?”
c) Cavalls del play mòbil, i una cabana.
d) Una base de cartró.
e) Paper de regal verd
Vaig pensar la organització sobre la base de cartró.
Quan vaig tenir pensada la distribució vaig folrar el cartró amb paper de regal verd, simulant la herba. I per últim vaig enganxar els objectes a la base.
Ivan Navarro González
PLANTAR CARA

Plantar cara, el seu significat és el d'enfrontar-se o oposar resistència a una cosa o una persona.

Material:
 • Capsa d'un joc de biocefa
 • Fullola
 • Terra del jardí
 • Cullera
 • Cactus de la mare de Victor
 • Dona camperola del pessebre
 • Cares impreses
 • Sorra de gat
 • Aigua
Joel Noguero

POSAR LA PELL DE GALLINA
Material:
Un cap i uns peus d'una nina de la mare
Una gallina de porexpan
Pegament

Germé Torà Sánchez

PUJAR LA MOSCA AL NAS

Significat: Aquesta frase es diu quant algú et fa enfadar molt ràpid o quant t’estàs enfadant.

Materials: una nina articulada i una mosca de plàstic.
Que he volgut representar: Que les mosques molesten molt i et poden fer empipar.

Lluís Martínez Borrell

PUZZLE DE FRASES FETES

Material: Dinosaure Triceratops, fotocòpies de dibuixos que fan referència a frases fetes i moixó.


Explicació: Consisteix en anar enganxant al dinosaure tots els dibuixos que facin referència a frases fetes. Jo he utilitzat aquestes frases: tenir la cara com un mapa, tenir el cap ple de pardals, tenir un os a l'esquena, tenir la flor al cul... però això no s'ha acabat, tu li pots ficar al dinosaure altres dibuixos o objectes que facin referència a frases fetes, com ara, anar amb peus de plom, tenir el cap com un timbal, no tenir un pèl de tonto, estar tocat de l'ala, anar de vint-i-un botons...

Biel Llop Guiu
QUAN LA SENYORETA ES VESTEIX, EL RELLOTGE NO EXISTEIX

Materials: una nina i la seva roba, un rellotge i dues tires de paper pintat.

Què he volgut representar?
El que he volgut expressar és la idea tan extensa a la nostra societat de que les noies/dones tarden molt de temps en arreglar-se per sortir.

Maria Viñes Castan
QUI NO CORRE, VOLA

Material: Una joguina de Bart Simpson, dos ales petitetes de joguina i un cotxe de carreres de joguina.

Que vull representar? He volgut representar que el que no fa una cosa farà una altra o li passarà alguna altra cosa. Com per exemple el professor diu copieu 100 vegades i un alumne respon: - Jo no ho faig! El professor li diu o això o falta greu. Doncs aquest cas sería. Qui no corre vola!

Pere Montaña Navarro
QUI NO TÉ CAP HA DE TENIR CAMES

Significat: qui no té memòria ha de caminar i tornar enrera a buscar allò que s'ha deixat.

Material: Vaig agafar un tros de robar i vaig afegir cames de un actionman trencat i uns braços de turbomax, i sense cap.
Alex Méndez Prunera
QUI TÉ BOCA S'EQUIVOCA

Significat: Es diu per justificar qualsevol error en opinions o explicacions sobre alguna cosa.
-Exemple: He dit malament una resposta però la mestra m’ha dit que qui té boca s’equivoca, que no passa res.
Material:
-Un peluix
-Una boca
-Pegament
He volgut representar... Molts cops ens hem equivocat i quan aquella cosa no la voliem dir, ens hem pogut tornar enrere i rectificar-la. Tots tenim una boca i l’hem de saber utilitzar. Qualsevol ésser es pot equivocar.
Janet Montaña Rocamora
SER PRESONER DELS DINERS


Material: és una joguina vella a la qual li falta la part del davant, amb el que quedava i altres peces he construït aquesta joguina nova. La joguina consta d'un carretó amb presó incorporada, una fotocòpia del mapa d'Europa en blanc i negre, una sabata d'un Action Man , escuradents i el dibuix del símbol de l'euro.
Avui dia s'està parlant molt d'una paraula: "crisis". Les noticies ens recorden lo malament que està Europa. Llavors vaig pensar en una Europa fosca que estava presonera dels diners, i que és arrossegada pel seu carceller, l'euro. La joguina es pot bellugar com si fos un cotxe, el pots portar d'un lloc a l'altre. Però la finalitat és portar-ho a bon port i poder alliberar Europa i acolorir-la. Pensem que no s'ha d'estirar més el braç que la màniga.
Biel Llop Guiu


SER UN PANXA CONTENTA

Procediment: He agafat una nina que tenia desada per casa i li he dibuixar una cara a la panxa per fer el sentit divertit de la frase.
Sentit: Jo em suposo que aquesta frase significa que una persona es despreocupada i que sempre, passi el que passi, està 100% feliç.
Andrea Barceló Palliso
SER UN PANXA CONTENTA

Significat de la frase feta: Ser un despreocupat.
Material:
- Un ninot
- Una cadira
Què hem volgut representar?
Quan li diem a algú que és un panxa contenta, li volem dir que és un despreocupat que no li dona voltes a les coses, i no els hi dóna importància.
Procediment:
Hem agafat un ninot i li hem dibuixat una cara somrient a la panxa representant què és un panxa contenta. I l’hem assentat a una cadira per donar-li més aparença de despreocupat.

Mariona Agustí Mur
SI JUGUES AMB FOC ET CREMARÀS


Material: Una joguina d'Homer Simpson, dos fogueres petitetes de joguina, un plat de joguina i dos flames de foc de joguina.
Que vull representar? He volgut representar que és perillós jugar amb foc. Però la frase té un altre sentit que és que si per exemple un amic es baralla amb un altre i aquest altre demana ajuda a 3 més. L’altre amic hauría de donar-li la raó però si segueix barallant-se al final acabarà malament i és quan és diu. Si juges amb foc et qruemaràs!

Pere Montaña Navarro

SONAR LA FLAUTA PER CASUALITAT

Aquesta frase es diu quan algú fa una cosa sense propòsit, sense voler, casualment, per sort!

Materials utilitzats:        
 • Flauta de fusta
 • Inflador d’aire
 • Cinta blanca 
 • Cinta Negra
 • Fil blanc
Muntatge
Vaig estar pensant, ja que una de les coses que més m’agrada és la música, realitzar un instrumet. El meu pare dies enrere em va explicar una història del meu avi, d’una gaita, i em va venir l’idea al cap. La gaita té dues part, la part de la flauta i una manxa, i finalment vaig realitzar-la.
En primer lloc les vaig ajuntar, i vaig veure que realment la flauta sonava.
En segon lloc  vaig posar una cinta adhesiva extra forta de color blanc, i per què quedés amb un millor aspecte la vaig recobrir amb cinta negra.
Finalment aquella flauta i aquella manxa sonaven juntes.

Maria Guiu Estela           
TANTS CAPS TANTS BARRETS


El fet de fer aquesta joguina és per a confirmar que tots tenim diferents opinions, diferents gustos.
Al parlar de caps ens referim a persones, i al parlar de barrets la gent ho pot interpretar de diferents maneres, però a mi, la que m'agrada més és parlar de idees en referir-nos als barrets. Llavors, la frase quedaria així: TANTES PERSONES, TANTES OPINIONS.

Materials:
Un molinet de vent, retalls del joc de taula "Qui és qui?" i un full de paper en blanc.

Que hem volgut representar?
Els retalls són de diferents esports, perquè no a totes les persones ens agrada el mateix i em va semblar una bona idea enganxar els retalls i els barretets al molinet com a cos. Sembla més divertit, i té una utilitat!
Carla Querol Zamora

TENIR CARA DE PÒKER


Significat: No tenir cara de res. No mostrar cap emoció a la cara.

Material:
 • Cartes de poker
 • Una nina
Què hem volgut representar?
Al jugar a les cartes normalment, els professionals, no mostren cap emoció a la cara, per a què els altres jugadors no tinguin cap pista de les cartes que tenen, llavors es diu que cara de poker vol dir tenir una cara inexpressiva, estar embadalit.

Procediment:
Hem agafat una nina, hem imprès tres cartes de poker i li hem enganxat a la cara representant la frase.
Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví

TENIR EL CAP COM UN TIMBAL


Significat: Estar atabalat.

Material:
 • Un tambor de joguina
 • Una bitlla en forma de figura
Què hem volgut representar?
És una expressió que fem servir força vegades. És quan una persona té moltes idees al cap i moltes coses a fer, es diu que li agafa mal de cap o que té el cap com un timbal i està atabalat i aclaparat. 

Procediment:
Hem agafat un tambor de joguina i li hem fet un forat per fer passar el cap d’una figura representant que té el cap com un timbal.
Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví

TENIR EL CAP PLE DE PARDALSAquesta frase feta es diu quan una persona és molt fantasiosa.

Materials: Un ninot, un filferro i un parer (amb el qual es faran els ocells de paper)

Que he volgut representar? A vegades pensem coses que són impossibles de fer. Però de vegades, si que es poden fer, així que val la pena intentar-ho.

Meritxell Ciuraneta Solé

TOCAR LA PERA


Materials: el dibuix d’una pera i una mà d’una nina.

Què he volgut representar? La resposta que resulta d’una situació que es dóna quan algú molesta de forma insistent a una altra persona.

Maria Viñes Castan

TOCAR EL DOS


Materials: el número dos d’espuma i un guant de roba.

Què he volgut representar: El que jo vull representar amb aquesta figura que he fet és que l’expressió tocar el dos significa marxar a corre cuita (ràpidament).

Aina Fortunyo Lleberia

TOCAR EL DOS
Significat: Córrer molt per algun problema que ha passat, també pot ser córrer per estar espantat.                                           

Material:
 • Cotxet de joguina
 • Braç d’una nina
 • El nombre dos d’una vela
Què hem volgut representar?
Es diu que quan toquem el dos, fugim o marxem corrents, hem volgut representar amb el cotxet de joguina que marxem ràpidament (tocant el dos).

Procediment:
Hem agafat una vela amb el nombre dos i l’hem enganxat a un braç d’una nina, volent representar tocant el dos. Per donar-li el seu significat complert, l’hem enganxat a un cotxet de joguina per representar que marxa ràpid, que s’escapa.
Mariona Agustí Mur
Ona Garcia Franquet
Anna Mesa Castellví

TOCAR EL DOS


Material: Una nina asseguda i una espelma en forma de dos.

Què he volgut representar? Tocar el dos significa anar-se’n ràpid d’algun lloc. Per això he utilitzat una nina que toca el dos.

Montserrat Ferrús Salvadó

TREURE EL FUM PER LES ORELLES


Significat: Sobreescalfament per pensar amb massa intensitat.

Material: Un nino, cinta aïllant, el tap d’un bric de llet, un cúter, una cartolina i un llapis.

Què he volgut representar? He volgut representar un cap del qual li sortís fum de les orelles.

Roger Alba Moreno